Thursday, February 15, 2007

Sibiu-Capitala Europeana a Culturii 2007


Get your own Slide Show!




Programul Sibiu, capitalã culturalã europeanã 2007 este cel mai important proiect cultural organizat şi derulat în România, prin dimensiune, perioada de desfãşurare, impact de comunicare publicã.
Programul Sibiu, capitalã culturalã europeanã 2007 este un program prioritar al Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru a cãrui bunã organizare MCC a propus guvernului desemnarea prin Hotãrârea de Guvern 77/2005 a unor structuri operaţionale care sã asigure promovarea, planificarea şi sprijinirea activitãţilor culturale şi conexe ale Sibiului în 2007.
Dat fiind semnificaţia specialã a anului 2007 pentru integrarea României în UE, sprijinirea Asociaţiei Sibiu - capitalã culturalã europeanã 2007 şi a municipalitãţii Sibiului pentru organizarea şi desfãşurarea în bune condiţiuni şi cu rezultate deosebite a programului cultural al anului 2007 este un obiectiv pe care Ministerul Culturii şi Cultelor îl considerã onorant şi care trebuie sã devinã un program de importanţã naţionalã.
Ministerul Culturii şi Cultelor va asigura, cadrul de selecţie a proiectelor propuse de organizaţii, instituţii şi alţi actori culturali, prin mecanismele şi procedurile instituite, cu respectarea principiilor de funcţionare a competiţiei culturale.
În acest scop Miercuri 11.05.2005 s-a desfãşurat prima întâlnire a juriului central de selecţie, care are sarcina de a defini criteriile de evaluare a proiectelor culturale depuse pentru anul 2007 şi de a propune comisiile de expertizã pe domenii. Proiectele deja depuse vor fi evaluate în conformitate cu criteriile stabilite de juriu, de câtre comisii de 3 experţi pe domenii de specific cultural. În funcţie de rezultatele obţinute prin aceastã primã triere a proiectelor, vor urma şi alte apeluri de depunere de proiecte. De asemenea se vor solicita oferte de organizare pentru teme precise de manifestãri culturale, care vor fi definite de câtre Asociaţia Sibiu - capitalã culturalã europeanã 2007.
Pe de altã parte, Agenţia de strategii guvernamentale a considerat de asemenea cã Programul Sibiu, capitalã culturalã europeanã 2007 este un program prioritar în domeniul comunicãrii publice şi în cadrul strategiei de aderare şi alocã în acest an fonduri pentru susţinerea campaniei de comunicare a programului.Capitalele culturale europene sunt organizate începând cu 1985 şi din 2007 ele vor cupla câte un oraş din ţãrile Europei occidentale cu câte un oraş din ţãrile central şi est europene. România, prin desemnarea Sibiului în 2007, este prima ţarã care participa astfel la o înfrãţire culturalã europeanã. Bulgaria, partenerul nostru de aderare, este programatã pentru 2017.
Din constatãrile de pânã acum, impactul organizãrii capitalei culturale europene este pentru promovarea oraşului superior celui obţinut prin gãzduirea unui campionat european sau a unei expoziţii mondiale.
Bugetele alocate programului cultural se situeazã între cca. 6 şi 60 Mil. Euro reprezentând în medie 2/3 din bugetele de operare ale anului Capitalei culturale europene, ce se ridica în medie la cca. 32 Mil. Euro. Bugetele totale ale lucrãrilor de infrastructurã culturalã şi edilitarã, a dotãrilor şi activitãţilor conexe, au depãşit pentru majoritatea capitalelor culturale europene cifra de 50 Mil. de Euro, cu o medie de 70 de milioane de euro.

No comments: